Doba řezu ovocných dřevin
Zásadní pro správné pěstování ovocných dřevin je péče spočívající ve správné výsadbě, řezu, hnojení, preventivním ošetření proti chorobám a škůdcům, dále pak v samotném ošetření proti chorobám a škůdcům a v neposlední řadě také správnou sklizní.
Určení správné doby řezu dřevin je zásadní.
Jádroviny (jabloně, hrušně, kdouloně, jeřáb, mišpule
Peckoviny ( třešně, višně, mahalebky, broskvoně, tvrdky, nektarinky, meruňky, mandloně, švestky, slívy, renklódy, mirabelky)
Základní řez u peckovin se provádí v době vegetace a to těsně před květem ve stádiu růžového poupěte a nebo pak v červnu a červenci vyřezáváním a zaštipováním bujných výhonů a zahuštěných korun. Pokud je sklizeň u peckovin ranější je možné řez provádět při sklizni a to na začátku srpna. Řez přes zimu vynecháme z důvodu rizika napadení kleotokem.
Skořápkoviny (ořešák vlašský, ořešák hroznovitý, líska turecká, líska obecná )
Drobné ovoce (rybízy, angrešt, kanadské borůvky, jahodník, maliník, ostružiník, a jejich mezidruhové křížence)
Netradiční ovoce:
Kaštanovník - řez nevyžaduje, pokud je to nezbytné tak březen – duben
Moruše - řez vyžadují pokud je to nezbytné tak únor-březen
Dříny – málo častý řez jen v předjaří únor – březen
Rosa villosa - leden – březen
Muchovníky – méně častý řez pouze zdravotní a to v předjaří březen - duben
Černý bez - leden – březen
Arónie – březen – duben
Rakytník – nejčastěji při sklizni září – listopad, jinak lze březen – duben
Oskeruše – březen – duben
Kamčatské borůvky - leden – únor
Brusnice a klikva - prakticky se neřežou, je možné při mechanizované sklizni
Vinná réva – prosinec – leden
Actinidia (kiwi) – předjaří březen – zač. dubna
Kaki - březen – duben
Goji – březen – duben, je možné i při sklizni
Fíky – duben – květen
Schizandra - březen – duben