Ve srovnání a doporučeními zdravotníků a se současným stavem spotřeby ovoce ve vyspělých západoevropských zemích je současná spotřeba čerstvého ovoce v České republice na stále na nedostatečné úrovni V posledních letech se tato roční průměrná spotřeba pohybuje na úrovni 70 kg na osobu. Většina lékařů se shoduje že by průměrná spotřeba měla být vyšší než 100 kg V hospodářsky vyspělých zemích západní Evropy se ročně konzumuje v průměru 80 - 138 kg čerstvého ovoce na osobu. Po roce 1992 u nás vzrostla spotřeba jižního ovoce především v důsledku liberalizace zahraničního obchodu ( dovoz jižního ovoce přestal být limitován přídělem deviz) V současné době je spotřeba ovoce v České republice přibližně stejná jako v jiných hospodářsky vyspělých státech. Bohužel od roku 1994 dochází ke snížení spotřeby ovoce mírného pásma. Na tomto snížení se nejvíce podílí snížení spotřeby jablek. Spotřebu ovoce mírného pásma , zejména jablek u nás ovlivňuje spotřebitelská cena vzhledem k její stále se zvyšující hladině se v příštích letech očekává jen mírné zvyšování této spotřeby ovoce.